INGREDIENSER
Deg
50g jäst
1 halvf liter godh mjölk
1 ägg
1 dl socker
1 nypa salt
vetemjöl efter behov
400g smör
Vaniljkräm
1 vaniljstång
6 dl mjölk
1 1/4 dl socker
6 äggulor
1 dl majsstärkelse
50g smör
Blanda ihop degen (tänk på att det inte ska vara någon varm degvätska!)
Låt sedan vila i ca 30 minuter, gärna kallt.
Kavla ut degen i en rektangel ca 30x45cm, skär smöret i 10-12 skivor och lägg på den utkavlade degen men bara på halva sidan.
Vik sedan över den delen av degen som inte har något smör.
Kavla försiktigt ut degen till ca 2 cm tjock. vik på mitten och kavla igen. Upprepa ca 4-5 gånger.
Låt vila i ca 15 min och passa på att göra vaniljkrämen.
Dela och skrapa ur fröna från vaniljstången, lägg i en kastrull med mjölk och socker. Värm upp, och låt dra en liten stund.
Blanda äggulor med majsstärkelse i en bunke. Sila den varma mjölken över äggulorna under omrörning, vispa till en slät smet.
Häll tillbaka i kastrullen och vispa på medelvärme ca 2 min tills det tjocknar.
Ta av från värmen och vispa ner smöret. Låt kallna.
Nu kavlar du ut degen till ca 20x40cm och ca 1 cm tjock. skär i remsor som är ca 1,5cm tunna och gör 8:or eller bullar.
Låt jäsa ca 20 min. Klicka i vaniljkräm i “hålen” på 8:orna och pensla sedan med ett uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.
Garnera sedan de avsvalnade wienerbröden med glasyr och lite florsocker.
Smaklig spis!